Marine Essence Body Wash Untuk Hilangkan Parut Chicken Pox

Assalamualaikum uols..

Alhamdulillah syukur baru dapat berblog dengan bergaya hari ni. Lama dah draft tapi ter stop sampai tajuk je. Hahah..

So hari ni macam nak cerita pasal Hanin and Nafisa kena Chicken Pox masa raya hari tu. Olin ada post kat my Facebook wall on Petua Orang Lama untuk Chicken Pox. Orang lain beraya muka lawa-lawa. Anak Olin beraya muka penuh Chicken Pox. Hahaha… Dah nak buat macam mana kan, dah nak kena.. Terima jelahh huhu..

Chicken Pox ni kalau uols tanya pakcik Google, dia jawab macam ni jer:

an infectious disease causing a mild fever and a rash of itchy inflamed blisters. It is caused by the herpes zoster virus and mainly affects children, who are afterward usually immune”

Panjang benor maksud dia. Kalau Bahasa Melayu pendek jer. Either Demam Campak, Cengkering atau Cacar Air. Hahah..

Alah, gurau sikit pun tak boleh pakcik Google ni. Hekhek 😀

So, masa hari raya tu memang  kitorang tak berapa nak beraya rumah orang sangat lah. Sebab, nak menguruskan budak 3 tahun dengan 1 tahun Chicken Pox ni adoi laa memang menguji hati dan perasaan tauuu. Hahah.. Tapi takpelah kan, sambil-sambil jaga diorang tu, masih lagi dapat closed buyer Premium Beautiful, Alhamdulillah 🙂

Kalau nak tahu latest promo Premium Beautiful boleh klik perkataan Premium Beautiful tadi ye heheh 😀

So, meh sambung pasal Chicken Pox..

Olin nak share lah sikit (sikit ke? hahah) traditional tips atau petua yang Olin buat masa my babies kena Chicken Pox tu..

1st stage
Bagi minum dan mandikan dengan air kelapa muda. Hanin okay laa bagi minum guna cawan straw tu. Nafisa amboi bercintanya. Sesudu dua je. Last-last pakai picagari. Dalam 5ml camtu. Selesai. Hehehe.. Lepas tu Chicken Pox yang malu-malu nak timbul-timbul di kulit tu, keluar banyakkkk… asalnya sebiji je IBU Chicken Pox tu, nanti timbul anak-anak dia pulak. Heheh

kelapamuda

Nah ni tau air kelapa, jangan nanti kelapa pun tak kenal, haru nanti hahahah. Gambar hiasan ikhlas dari pakcik Google ni. Gambar sebenar memang buruk benau lah maleh nak tunjuk sini hahaha…

chickenpoxbaru

Ni contoh Chicken Pox baru nak naik tumbuh. Jangan sesekali atau berkali2 memecahkannya! Biar je dia pecah sendiri

2nd stage
Bila Chicken Pox dah banyak timbul di kulit tu, sapu dengan bedak cermai. Macam mana nak buat bedak cermai ni? Rendam beras, blend dengan daun cermai. Simpan dalam fridge bagi sejuk. Olin lumur je budak-budak ni satu badan dengan air blended tu. Buat pekat-pekat cair gitu. Nanti air tu kering di badan dalam 2-3 minit, baru pakaikan baju. Alas lah dengan kain masa sapu air cermai ni sebab bila kering, habuk dia macam bedak. Hihi karang berbedak pulak karpet dan tilam Puan Sapiah (mak Olin.. hihihi)

daun cermai

Haa ni dia daun cermai. Kat kampung banyak je daun ni heheh

3rd stage
Bila Chicken Pox dah kering, kan bertompok-tompok kan kudisnya masa nak mengering tu kan. Rebus air daun belimbing buluh, sejukkan pada suhu bilik. Bila air tu dah suam-suam, Olin mandikan budak-budak ni and gosok-gosok manja daun-daun tu kat kudis-kudis tu. Supaya boleh mengering dan tertanggal cepat. Setakat ni within 2-3 days, kulit-kulit mati dari kudis Chicken Pox tu tertanggal sendiri.

chickenpox

Haa ni contoh kudis Chicken Pox yang dah nak mengering. Masa ni boleh start mandikan dengan air rebusan daun belimbing buluh. Masa belum kering, uols boleh mandikan dengan air kelapa dulu

daun belimbing buluh

 Ni pulak daun belimbing buluh

Ada juga petua, alas tempat tidur dengan daun pokok semambu. Tapi kitorang tak dapat jumpa daun semambu. So guna petua apa yang ada jelah.

daun semambu

Ni lah daun pokok semambu tu

Di samping tu, ubat hospital makan juga, untuk hilangkan rasa gatal-gatal. Tahu jelah budak-budak ni, garu sana garu sini. Biasa hospital akan bagi ubat selsema yang boleh hilangkan rasa kegatalan macam Zyrtec. Ubat demam pun kena consume kalau demam. Macam Hanin, tak demam langsung. Nafisa pulak, demam awal dan akhir. Eh macam lagu pulak. Hahaha 😀

Last stage
Bila Chicken Pox dah baik, it’s time to hilangkan parut pulakkk. Olin guna Marine Essence Beauty Bar  (Sabun ketul) and Body Wash (Liquid). Sabun ni sabun organik tau, dan baunya sangat lah segar! Hilang stress! Siap bekalkan Body Wash ke mama pengasuh budak-budak ni. Senang dia nak mandikan guna liquid body wash je. Hihi

Marine Essence Spa Series

Ni haa Marine Essence Spa Series. Ada Beauty Bar/Body Wash, Shampoo dan Ubat Gigi.

Murah je ni satu set RM100 je. Siap dapat Free Postage lagi!

photogrid_1473732835508.jpg

Oh jap. Ada testimoni tauu pasal parut Chicken Pox hilang ni. Cer tengok kat bawah ni haaa..

Marine Essence Promotion

Actually sabun Marine Essence ni jugak dikenali dengan nama Sabun Ketiak. Mainly untuk putihkan ketiak lah. Sesuai jugak untuk masalah-masalah kulit ni:-

  1. Eczema
  2. Ruam-ruam
  3. Jeragat/jerawat
  4. Tumit merekah
  5. Masalah kulit sensitif
  6. Kudis
  7. Kayap
  8. Parut
  9. Bau badan

Banyak lagi lah, sesaje nak pakai pun boleh sebab sabun Marine Essence ni takde bahan kimia yang menggalakkan pertumbuhan kanser kulit. Sebab tu ia selamat digunakan untuk baby dan kanak-kanak. 

Maknanya kalau kita pakai, ibarat kulit kita dibelai bak bayi. Ewahhh heheheh

Chicken pox symptom

Beuty bar

FB_IMG_1456298066676

 

Senarai harga Marine Essence Spa Series 

MARINE ESSENCE BEAUTY BAR

1 biji RM40

3 biji RM120

MARINE ESSENCE BODY WASH

RM38/botol

MARINE ESSENCE SHAMPOO

RM38/botol

MARINE ESSENCE TOOTHPASTE

RM22/tiub

Yang paling best, ada set PROMO tau uolsss

1 set hanya

RM100 sahaja!

Free Postage!

1 set ni mengandungi

1 biji Marine Essence Beauty Bar atau 1 botol Marine Essense Body Wash +

1 botol Marine Essense Shampoo +

1 tiub Marine Essence Toothpaste

Tak perlu tunggu lama lah kan, meh cepat ambik fon terus and whatsapp

signature olinsafura

Self pick up area BANDAR BARU BANGI / UKM / PUTRAJAYA

By post pun boleh

Nak order senang jer.

Uols boleh klik link di bawah ni untuk check whether ada tak my agents berdekatan dengan area uols yang ada ready stock Herba Maharani ni.

Yang mana dekat-dekat tu boleh COD jerr senang.. hihi 

LIST OF #PBAngels EXPERT AGENTS

Berminat untuk bersama jemaah Expert Agent kami? Boleh contact Olin okay

AGENT DIPERLUKAN!

Apa yang akan anda dapat sebagai Expert Agent kami ni kan? 

Hanya dengan registeration fee RM50 sahaja! Aduh murah sangat dah tu kann

Macam-macam tau uols boleh dapat! Masa Olin daftar agent dulu pun sama juga RM50 je, lepas tu mentor Olin ajar semuanya! FREE je tauuu

PERSONAL COACHING FREE

ONLINE COACHING FREE

KELAS PRODUK FREE

KELAS ONLINE MARKETING FREE

AYAT IKLAN FREE

TESTIMONIAL PRODUK FREE

TEKNIK5D FREE

BONUS BULANAN DARI SYARIKAT 

UNTUNG DARI JUALAN PRODUK

POTENSI TRIP MELANCONG VVIP FREE

POTENSI TABUNG KERETA

Aduhh macam-macam lagi! I’m willing to coach anyone passionate enough untuk ubah kehidupan ke arah yang lebih baik. InshaaAllah, aaminn.

Okay, Olin harap perkongsian cerita Chicken Pox anak-anak Olin ni at least boleh bantu uols untuk cari petua-petua orang lama ni. 😀

Thanks uols sudi baca sampai habis, uols memang rajin.. Hekhek 😀

xoxo,

signature olinsafura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Olin Safura

Mompreneur. Mentor. Protégé. Student. Business owner at Top Leaders Circle. Pengguna tegar Premium Beautiful Corset. Tinggi? 176 cm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *