N’licious Produk Terbaru Hai-O : Pengurai Lemak Terbaik, Kelebihan dan Khasiatnya

Assalamualaikumm

Pernah dengar N’licious? Sebenarnya N’licious ni produk terbaru keluaran Sahajidah Hai-O Marketing (SHOM). Kalau ikut pada tulisan kat kotak N’licious ni, dia tulis N’licious ialah Botanical Beverage Mix Fruits and Vegetables With Enzyme.

Sebelum Olin share kelebihan dan khasiat N’licious ni, Olin ada sebut enzyme enzyme tadi kan..Olin nak tanya, apa yang uols tahu tentang ENZYME? atau bahasa malaysia dia ENZIM.. Bukan Encik Zim ye. heheh..

Okay Olin explain dulu apa itu Enzim ni..

Kalau mengikut apa yang Dr. Edward Howell cakap (Dr. Howell ialah seorang doktor perubatan dan penyelidik enzim makanan), ENZIM ialah salah satu elemen yang sangat penting dalam tubuh badan manusia. Semua proses penghadaman, pemulihan, metabolisme, dan pembentukan semula sel, memerlukan enzim. Senang cakap enzim ni sebagai pemangkin atau booster untuk semua tindak balas biologi dan kimia yang berlaku dalam badan kita. In fact, ada beribu-ribu enzim dalam badan kita yang membantu proses penghadaman dan metabolisme.

Di mana enzim ni dihasilkan? Pankreas adalah organ badan yang bertanggungjawab menghasil dan membekalkan enzim. Tapi bekalan enzim ni bukan lah unlimited, masih ada hadnya yang tersendiri. Biasanya enzim dalam badan akan berkurang oleh sebab faktor penuaan, diet yang tak seimbang, stress atau gaya hidup yang tak sihat contohnya merokok dan pengambilan alkohol.

Enzim ni pulak kalau nak detail lagi, ada DUA KELAS UTAMA:

1. Enzim Penghadaman

Apa itu enzim penghadaman? hehe.. basically enzim penghadaman ni wujud dalam saluran penghadaman badan kita. Fungsi dia adalah untuk memastikan proses penghadaman dan penyerapan khasiat makanan boleh berjalan dengan berkesan..

2. Enzim Metabolisme

Enzim metabolisme ni penting untuk semua aktiviti metabolisme. Contoh, hati perlukan lebih dari 2,000 enzim untuk menyah toksin, memecahkan sel darah merah lama dan sebagainya. Heartbeat, aktiviti otak, dan sistem imunisasi badan kita juga perlukan enzim metabolisme untuk berfungsi dengan optimum.

Badan kita akan jadi haywire sikit lah kalau enzim-enzim ni berkurangan, especially kalau enzim penghadaman tu yang banyak berkurang. Sebab ia akan efek kat enzim lain pulak tau..Bila enzim penghadaman tak cukup, badan akan lebih terbeban untuk bekalkan banyak enzim ke salur penghadaman, so ia akan mengehadkan penghasilan enzim lain, especially enzim metabolisme. Ni dipanggil “kecurian” enzim secara tak langsung yang boleh dikaitkan dengan pelbagai isu kesihatan seperti barah, penyakit jantung, dan penyakit kronik yang lain.

BAGAIMANA KITA NAK MENINGKATKAN ENZIM DALAM BADAN?

Makan makanan mentah boleh meningkatkan enzim dalam badan. Proses memasak boleh memusnahkan enzim yang wujud secara semula jadi sesuatu makanan. Tapi yang Olin sebut ni makanan dalam bentuk sayur-sayuran dan buah-buahan ye. Kalau daging ikan ayam tu please lah masak. Nak kena buang kuman dan bakteria. hehehe.. kalau nak diikutkan, pengambilan sayur-sayuran ni kena 5 kali sehari. Itu yang disarankan lah. Cumanya, dah ada kajian dah, kebanyakan orang tak ambil sayur-sayuran dan buah-buahan ni secukupnya. So memang mudah lah nak kena penyakit sebab level imunisasi rendah, tak makan sayur.. huhuhu..

Alternatively, kita boleh jugak consume makanan tambahan enzim sebagai supplement, contohnya minuman enzim tapaian sayur-sayuran dan buah-buahan. Ni memang jalan mudah sebab mengambil kira kesibukan kita zaman sekarang, so mana-mana yang memudahkan urusan memang Olin cukup suka! hehehe..

Okay bab enzim dah explain. Now nak explain tentang FITONUTRIEN pulak. Dah apa benda laa fitonutrien ni pulakk?

Fitonutrien ni sebenarnya adalah bahan kimia yang ada dalam tumbuhan yang memberikan warna-warna tertentu kepada buah-buahan atau sayur-sayuran. Usually sayur atau buah yang berwarna gelap mempunyai kadar fitonutrien lebih pekat, vice versa. Bahan kimia ni bertindak sebagai sistem pertahanan yang melindungi tumbuhan daripada sinaran UV yang berbahaya, serangan virus, bakteria, serangga dan parasit. Ia berfungsi sebagai antioksidan, antiradang, antivirus dan antibakteria.

Ada lebih seribu jenis fitonutrien dalam dunia ni, so untuk sayur dan buah ni ada 5 kategori warna utama yang memberi kesan dan khasiat berbeza terhadap sistem badan kita.

Pelangi Kesihatan mengikut warna

MERAH-PINK

Kesihatan jantung, peredaran darah, menyokong kesihatan prostat dan saluran kencing.

HIJAU

Membantu kesihatan paru-paru dan fungsi hati yang sihat. Membantu dalam proses penyembuhan penyakit.

PUTIH-COKLAT

Menggalakkan tulang yang sihat dan sistem peredaran yang baik.

JINGGA-KUNING

Menggalakkan kesihatan mata, fungsi imunisasi yang kuat, tumbesaran dan pemulihan sistem badan yang menyeluruh.

BIRU-UNGU

Membantu jantung, otak dan beri perlindungan antioksidan untuk penuaan yang sihat.

So basically N’licious ni ialah campuran botani buah-buahan dan sayur-sayuran dengan enzim. Ada 118 jenis buah-buahan, sayur-sayuran, herba dan cendawan dalam N’licious.

Ingredient atau kandungan 118 jenis ramuan N’licious ni memang unik tauu..

Jawapannya oleh sebab FITONUTRIEN! 

Sumber fitonutrien yang bertindak sebagai antioksidan dan melindungi sel daripada kerosakan radikal bebas. Teknologi dalam penghasilan N’licious ni melalui proses penapaian 3-peringkat termaju yang dapat “menyampaikan” khasiat makanan ke dalam sistem badan. Wowww… memang term-term dia kan sangat nutritionuous.. dah laa puasa ni hahahha..eh banyak betul kelebihan dan khasiat N’licious ni kann

Yang paling best N’licious ni ada kelulusan dan sijil HALAL dari JAKIM. So tak payah risau bab halal tak halal ke kann..N’licious ni jugak dipakejkan dalam bentuk cecair dan bungkusan sachet yang senang disediakan atau diuruskan.

PENGURAI LEMAK TERBAIK

Since tajuk Olin sebut ada perkataan pengurai lemak terbaik.. uols rasa bagaimana N’licious uraikan lemak?

Bila kita minum N’licious ni, secara saintifiknya tindak balas kimia akan terhasil melalui enzim penghadaman. Molekul-molekul lemak yang bergumpal tu akan dipecahkan menjadi molekul-molekul yang lebih kecil supaya lebih mudah proses penghadaman dapat dilakukan. Dengan kata lain, Olin bayangkan molekul lemak yang asalnya besar dan liat nak diproses oleh enzim penghadaman tadi, bila jumpa je dengan N’licious, boleh terurai dengan mudah. So proses penghadaman takkan menjadi terbeban, mudah lah nak bekalkan banyak enzim metabolisme pulak lepas tu..in a way, bila makanan kita mudah hadam, metabolism rate badan kita akan naik. So kurang lah masalah kesihatan especially berat badan!

Bukan lemak je tau yang N’licious ni bantu uraikan, protein dan kanji pun dapat diuraikan dengan lebih mudah so senang lah badan kita nak serap khasiat makanan yang kita makan tu..

TESTIMONIAL N’LICIOUS HAI-O

Kat bawah ni adalah antara testimonial N’licious yang Olin nak share kat uols

Testimonial ni dari one of the TLCians, blogger www.amirashareena.blogspot.com

Alhamdulillah untuk testimoni ni, client yang consume N’licious merasai perubahan muka menjadi pinkish lepas amalkan N’licious selama 5 hari sahaja!!

Testimonial yang ni pulak, Kak Isma kata perut dah tak bloated…kempis je. Kulit muka pun kurang berminyak..pori-pori mengecil. Yang paling bestnya, BERAT PUN TURUN 1KG!!! Alhamdulillahhh

So apa tunggu lagi? Uols patut cuba N’licious ni tauu..sayang kalau tak cuba!

Tak sah kalau kita jual kita tak pakai betul tak? So pengalaman Olin sendiri lepas consume selama beberapa hari N’licious Hai-O ni memang besttt sangat! I feel that my eyebag macam dah kurang sikit. Kulit muka especially hidung dah kurang berminyak. Olin consume N’licious ni bukan setakat untuk mencuba, tapi lebih kepada nak maintain kadar enzim dalam badan. Sekaligus mencegah penyakit InshaaAllah..yelah, jenis hari-hari tak berapa nak makan sayur kot Olin ni..heheheh..

Sekarang uols dah tahu semua kelebihan, khasiat, testimonial tentang N’licious Hai-O ni kan. Now,

SIAPA YANG PERLU CONSUME N’LICIOUS?

1. Orang dewasa dan kanak-kanak

2. Mereka yang mempunyai masalah penghadaman

3. Mereka yang cepat rasa letih lesu

4. Mereka yang kurang mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran

5. Mereka yang cerewet makan

6. Mereka yang kuat makan

7. Penggemar makanan ringan

Alamak! Bila baca baru perasan yang Olin memang dah jatuh WAJIB sangat lah kena consume N’licious nih, sebab mine would falls under no. 6! KUAT MAKAN! hahahahah #MakanTanpaRasaBersalah sungguhh kann

CARA PENYEDIAAN N’LICIOUS HAI-O

Mudah je nak sediakan sebab N’licious ni sebab ia didatangkan dengan packaging sachet yang comel, so mudah nak bawa ke mana-mana. And its in liquid form! Means kita boleh terus consume direct from sachet! Cuma so far Olin suka bancuh dengan air sejuk macam bancuh sirap sejuk. Adoi laa puasa wei puasaa hahahah.. So cara bancuh dia macam ni.. 

Larutkan satu sachet N’licious ke dalam 100ml air sejuk atau suam. 
Minum 1 atau 2 kali setiap hari selepas makan.

Harga retail for N’licious ni RM179.00 sekotak (20 sachet 15g each)

MAHAL?

Jangan risauuu!

Uols boleh dapatkan N’licious ni pada harga special kalau uols contact Olin atau isi je detail uols kat Contact Me button. Olin akan contact uols soonest possible.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Olin Safura

Mompreneur. Mentor. Protégé. Student. Business owner at Top Leaders Circle. Pengguna tegar Premium Beautiful Corset. Tinggi? 176 cm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *