Zaman Study Dulu-Dulu

Tetiber kann petang macam ni nak throwback sikit masa zaman study

Ni memang Olin copy sebijik sebijat dari post entry kat blog lama Olin. Heheh

Since dah lama giler rasanya meninggalkan zaman universiti tu, dekat 6-7 tahun kot, now nak jadi student balik (Oh, Olin dapat sambung Master, Alhamdulillahhhh), so ni antara kejadian-kejadian yang tak dapat dilupakan laa hahah.. Harap-harap jangan lah jadi lagi macam ni kann πŸ˜€

So, sudi-sudikan lah baca yaa, dan maafkan bahasa dan ejaan – almaklumlah, iols yang dulu bukanlah yang sekarang hihihi πŸ˜€

************************************

Masa final exam. Last paper. Semangat berkobar2 beb. nak masuk exam hall.

DUP DAP. DUP DAP. DUP DAP. bunyi jantung aku. xtau la kalu orang sebelah dengar ke x. yang pasti aku dah hafal nota giler babeng punya lah. xtido malam wa cakap lu.

bila invigilator kata bley masuk hall je, kitorang student ni pun meluru masuk amek tempat yang ngam. tempat yang suam2 kuku. biasa laa, DSB (Dewan Seri Budiman) kitorang yg tercinta tu memang air batu. sejuk nak mati. so, dengan pantas aku pilih tempat. aku tengok budak2 nih dah macam budak2 main kerusi muzik. korang tahu game kerusi muzik yg berebut kerusi tu kan? haa.. lbey kurang camtu lah.

untuk pengetahuan semua, setiap kelas d’separate’kan ikut baris2 yang memanjang ke belakang. setempat-setempat-sekelompok-sekelompok gitu. aku duduk cantik je. dekat dengan geng aku. duduk dekat2 dengan geng bukan laa sebab nak meniru ke hape. niat hati aku menjurus ke arah perkongsian semangat nak jawab peksa. bila dekat di mata, kan dekat di hati gitu.. haha.. mengarut. sudah2. sambung balik.

kat atas meja ada question & answer booklet. x dilupakan jugak, slip kehadiran exam yang mesti kitorang isi sebagai bukti kitorang datang ke exam hall. slip tuh warna hijau pucuk pisang. korang tahu kan warna hijau pucuk pisang? sape yg xtau, aku suggestkan korang gi merantau 6purnama dulu baru balik malaysia.

 

dalam slip tuh kena isi nama penuh, student ID, IC, faculty, dan bla bla bla.. dan kena isi nama lecturer yang mengajar. ahh.. time nih aku dah cemas. apsal aku rasa semangat aku dah lain macam? aku tengok sekeliling. geng aku. geng aku xpandang aku pun. aku soal laa dworang.

“weh korang, apa nama lecturer?”

“laa ko nih, nama lecturer pun xhingat..”

“cakapla weh, jangan buat aku tertunggu2 camni~”

“puan si polan binti si polan”

tiba2 ingatan aku terhadap lecturer aku datang. kencang aku bangun dari tempat aku duduk tadi, diri tegak. dan aku rasa satu exam hall nampak aku berdiri. tinggal xnyanyi lagu Negaraku je. aku serba salah nak amek slip hijau tadi ke x. geng dah pandang semacam.

“ko apsal olin?”

“aku rasa aku punya lecturer nama dia lainlah”

gegas aku capai slip hijau yang aku dah isi separuh jalan tadi, terus pegi tempat yang sepatutnya untuk aku – kelas lain. aku tinggalkan tempat duduk, kerusi meja aku yang ngam tadi bersama geng2 aku yang terus pecah gelak tahap guling2 kat tempat dworang. diam2 aku duduk kat tempat baru sambil buat2 muka sengal dan buat2 bertanya kat kawan2 sekeliling sape nama lecturer. xpasal2 aku ada 2helai slip kehadiran pulak. tempat yang aku tinggalkan tadi kecacatan sebab aku dah bawak lari slip hijau.

 

nasib baik aku dapat result kira not bad jugak laa.. kalu x, ada potensi aku akan ceroboh exam hall dan cincang kerusi meja kat tempat duduk yang aku kata ngam sangat tuh. agak2 ada harapan masuk paper Kosmo x?haha..

 

************************************

 

Bila teringat balik, kelakar betul masa tu tauu, dengan muka blur-blur, innocent konon lah kann.. Nyampah hahah

 

Olin rasa beruntung sangat jadi produk UiTM. Satu bab yang Olin respect sangat kat UiTM ni ialah, keluaran UiTM kebanyakannya akan jadi usahawan – sebab kami memang diajar jadi sebegitu. Bukan Olin kata universiti lain takde lahirkan usahawan tau, cuma Olin baru ada satu universiti je untuk comparison. Heheh.. Tunggu iols masuk UKM pulak ye, baru boleh buat analisis, ewahhh πŸ˜€

 

After all, regardless of our background, kita masih boleh berniaga tau!

 

Tak semestinya kena ada sijil baru boleh berniaga!

 

Zaman sekarang banyak cabang berniaga yang kita boleh pilih

 

Nak offline? Online?

Nak yang takde mentor? Ada mentor?

SEMUA ADA

 

KITA YANG PILIH

 

Nak yang mana?

Nak jalan senang atau susah?

 

Personally, Olin memang nak jalan senang, goyang kaki pun duit masuk dalam akaun, kalau boleh nak pergi drawkan duit kat bank pun malas, nak suruh orang je kan, Olin nak makan tido je hahahah

 

Tapi, itu hanya ILUSI. Skim cepat kaya sangatttt

 

Mana ada kerja senang dalam dunia ni?

Nak makan pun kena suap deknonnn

Kalau makan pun bersuap, adoi laaa hahaha tak tahu nak cakap apa kannn πŸ˜€ sengih jelaaa

 

Macam Olin, lepas habis study degree dulu, kerja jugak lah kat 3-4 company. Dah merasa laa pengalaman kerja dengan orang ni kann. Ada boss yang best, ada jugak yang hmm boleh lah.. Hehe.. But setiap orang ada kelebihan dan kelemahan masing-masing, same goes to me. So, siapalah kita nak judge orang kannn

 

Yang penting – macam mana kita nak IMPROVE diri kita, taraf hidup family kita, ibadah kita, dan sebagainya

 

Olin suka dengan pepatah ni

 

INSPIRED, INSPIRE, BE DIFFERENT

 

Olin rasa maksudnya dalam sangat, tak pastilah if uols rasa benda yang sama

 

Olin suka tengok orang Berjaya, so I can be inspired by their success

Olin harap Olin boleh inspire people, make they realise that they also can improve their lives

Olin percaya everyone is unique, and creative in his own ways

 

So, jangan lah buang masa uols lama-lama sangat

Kita kat dunia ni bukan lama pun huhuhu

Kita cari redha Allah

Cari ketenangan abadi

Tapi kalau asyik tak cukup sana sini

Asyik fikir duit je

Mana datang ketenangan tu deknon?

 

Dengan duit, adik beradik pun boleh bergaduh tau

(Bukan kita lah, ni cerita drama ni heheh)

 

So, macam mana nak solve this issue?

 

BERNIAGA

 

Lagipun Allah dan janji

 

9/10 KEKAYAAN DATANG DARI PERNIAGAAN

 

Olin perasan zaman sekarang ni orang duk berlumba nak jadi pengasas produk tu produk ni

Bukan tak boleh – boleh aje πŸ˜€

Tapi

Kalau uols boleh jadi jutawan tanpa fikir kos-kos hangus, kan lebih untung?

 

Contoh kos hangus

*Production

*Iklan untuk awareness

*Research and development

dan macam-macam lagi

 

Macam one of famous motivator kat Malaysia ni pernah cakap,

 

Kalau nak mula bisnes, tapi takde pengalaman, tak banyak modal

JUAL BARANG ORANG DULU!

 

So, Olin nak open offer terus kat sini

 

SURI RUMAH SEPENUH MASA

STUDENT YANG CARI EXTRA INCOME

PEKERJA KERAJAAN/SWASTA YANG ASYIK OVERLAP PERSONAL LOAN TIME NAK RAYA ATAU ANAK START SEKOLAH

 

 

Anda lah orang yang Olin cari!

Sebab Olin nak ajar uols daripada RM50, beranakkan ia jadi RM500, or even more!

 

Produk boleh pilih mengikut kesesuaian:

 

 SHOM products

 

 

Marine Essence Spa Series

 

Premium Beautiful Elegance

 

Premium Beautiful Classic

 

shomproducts

 

Hanya dengan RM50 registration fee, uols layak mendapat all benefits di bawah:

  • Keahlian SHOM
  • Bonus prestasi syarikat dari 3%-41%. Percentage ni meningkat secara terkumpul sepanjang hayat, tiada konsep habis bulan habis burn percentage bonus
  • Untung runcit (beza harga jual dan harga member)
  • Personal coaching dan strategi pemasaran PERCUMA
  • Group support online/offline PERCUMA
  • Awards/Rewards when achieved certail target
  • And many more!

TLC

JOIN US TODAY!!

So apa tunggu lagi? Boleh cepat-cepat amek handphone tu….

Bukak WhatsApp uolsss, taip

“KERJA KOSONG”

dan hantar ke

+6013 390 7218

Thanks uols, sudi baca throwback Olin nun ? Uols memang cenggini ??????

Life is Too Short

xoxo,

signature olinsafura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *