5 Perkara Ibu Menyusu Bayi Wajib Tahu Untuk Elak Bengkak Susu!

“Makkkk tolong Lin makkk…”
“Hah kau dah kenapa??”
“Sakitnyaaaaa dada Lin ni makk!”
“Patut lah, dah BENGKAK SUSU lah ni, kau baru sehari bersalin memang lah macam ni, ni susu tak keluar laa ni, anak kau pun asek nangis je ni tak dapat susu agaknya”
“Abeh macam mana ni mak, nak urut, bidan tu kata hari keempat nanti baru dia boleh datang. Lin dah sakit giler ni rasa nak demammm”
“Kau tuam laa dengan tuala suam basah, jap mak beli kobis”
“Dah nak beli kobis buat apa mak?”
“Nak buat tekap kat dada kau tu lahhh”

.

******************

.

Anda baru lepas bersalin? Pernah mengalami situasi macam ni?

.

Bila dah bengkak aset kita tu, time nak pam, susu pulak taknak keluar? Bayi kita pulak dah start kuning sebab tak cukup susu!

.

Aduh….. sakitnya bila bengkak susu ni! Boleh demam dibuatnya.. Jenuh juga bila terpaksa pakai kobis sejuk lah, tuala suam basah lah, berurut lah, atau macam2 lagi cara tradisional untuk pulihkan kembali bengkak susu.

.

Kalau ibu-ibu bekerja? Takkan nak tekap kobis sejuk kat aset kita tu time kat office tu pulak kan?

.

Tak patut tak patut….

.

Anda tahu tak akak juga mengalami situasi yang sama seperti anda? Sampai demam dan masuk hospital semasa dalam pantang sewaktu bersalin kali pertama anak sulung dulu.

.

Ibu menyusukan anak WAJIB AMBIL TAHU 5 perkara ini bagi mengelakkan BENGKAK SUSU!

.

.

1. Susukan bayi sekerapnya
Susukan bayi dengan kerap, selang 2 hingga 3 jam. Jika bayi tidur, tidak salah untuk mengejutkannya. Pastikan bayi menyusu daripada kedua-dua belah payudara (mulakan dengan sebelah, hisap sehingga habis dan beralihlah ke sebelah lagi).

.

2. Pastikan mulut bayi melekap dengan betul iaitu di kawasan areola iaitu kawasan gelap di sekeliling puting.

.

3. Semasa bayi sedang menyusu, urut payudara yang sedang dihisap perlahan-lahan. Ini dapat membantu pengeluaran susu dengan lebih lancar.

.

4. Jika payudara terlalu penuh, pam secepat mungkin. Jangan tunggu bengkak, baru nak pam. Lebih kerap anda mengepam lebih banyak susu terhasil. Konsep supply and demand ni penting. Boleh rujuk pada pakar laktasi bertauliah juga.

.

5. Gunakan Bra Sokongan
Pastikan mengenakan bra menyusu yang dapat menyokong payudara termasuk pada waktu malam. Pastikan ia benar-benar padan dengan saiz anda dan tidak ketat. Waktu siang pula wajib pakai bra yang menyokong 100% payudara supaya tak terkesan dengan tarikan graviti (bahaya gejala londeh sebelum usia) sebab banyak pergerakan ibu menyusu anak ni kan. Nak senang boleh sarung je Short Bra Premium Beautiful.

.

Kenapa akak suggest Short Bra Premium Beautiful?

.

• far infrared rays yang terdapat pada bebenang Premium Beautiful berupaya membantu kelancaran perjalanan darah di sekitar payudara sekaligus melancarkan pengeluaran susu.

.

• mommies kurang rasa sakit bengkak susu. So takdelah terganggu time meeting ke jumpa client ke kat office tu tiba-tiba baju basah – kat bahagian dada pulak tu!

.

• memudahkan proses menyusu dan mengepam sebab cup bra Premium Beautiful yang tahan regangan 360 degrees dan tidak mudah longgar seperti bra biasa – so JIMAT masa dan JIMAT tenaga!

.

• bra Premium Beautiful juga takkan menekan nipple atau puting payudara jadi kuranglah chances untuk kanser payudara!

.

Selamat berpantang dan menyusukan sehingga usia anak 2 tahun!

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Olin Safura

Mompreneur. Mentor. Protégé. Student. Business owner at Top Leaders Circle. Pengguna tegar Premium Beautiful Corset. Tinggi? 176 cm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *