5 Tips Ini Boleh Membantu Untuk Kempiskan Perut Buncit atau Geleber

Tiada siapa yang suka perut yang buncit dan geleber. Betul?

Tanpa sedar kita memang suka nak lihat perut kita kempis, tak pun berketak-ketak, six-pack abs, atau apa saje panggilannya. Tapi, macam mana nak dapatkan perut six-pack tu kalau perut sedia ada ni buncit dan geleber? Nak atasi masalah perut buncit dan geleber ni bukan asing lagi, tapi adakah ia senang dilakukan?

Senaman perut or crunches takkan membuatkan kita dapat six-pack abs tu ya. Walaupun kita buat senaman perut ni, abs kita tu takkan nampak kalau kita masih ada belly fat. Ni nak beritahu awal-awal lah, sebenarnya senaman perut ni hanya membina otot or muscle kat perut kita tu je. Tapi, kalau perut masih buncit dan geleber, otot kita tu akan terlindung di sebalik lemak-lemak kita tu tau. Kita tak boleh harapkan senaman perut saje untuk hilangkan perut buncit dan geleber okayy.. Kena extend sikit effort untuk kempiskan perut nih by making dietary, workout and lifestyle changes kalau nak trim habis lemak-lemak kat perut buncit geleber tu!

Here are some tips. Usaha laa lebih sikit kann, kata nak perut kempis. hehehe..

High Intensity Workouts!

Daripada kita duk mengeluh depan cermin nak kurus nak kempis perut dan sebagainya tu, boleh cuba teknik ni. You can try lifting lighter weights, atau angkat berat lah senang cerita. Tapi tak perlu lah terus jadi Malik Noor pulak hahah.. Just a simple workout, weight lifting helps. Tak perlu berat-berat sangat. Boleh rujuk trainer kat gym. We can do ten squats with 100lbs immediately into 5-7 pull-ups, and finish the circuit with a 45 second plank. Jangan stop in between circuit. Lepas dah habis baru rehat dalam 1 minit, lepas tu ulang semula. Kena selalu make sure buat sekurang-kurangnya 15 minit cardio at the end of your workout.

Kurangkan Pengambilan Makanan yang Tak Membantu!

Biasa lah makanan yang sedap bukan kebanyakannya elok untuk kesihatan. Semua makanan yang terlalu berlemak, berminyak, dan bergula ni memang lah sedap kan. Tapi ia tak membantu menurunkan berat badan apatah lagi mengempiskan perut yang buncit dan geleber tu!

Jangan Sampai Berlapar!

Berlapar semata-mata untuk mengempiskan perut bukan langkah yang bijak! Badan kita ni Allah dah cipta yang terbaik dah, in which it can efficiently manage reserves and it will keep us from depleting our energy. Kalau kita kurangkan banyak sangat bahagian makanan dari yang sepatutnya, terutamanya bila kita kurangkan dalam masa drastik dan mengejut, badan kita akan turut sama terkejut! Metabolisme badan kita akan berkurang tau, yang mana sebenarnya akan membuatkan lemak-lemak kita akan meningkat, bukannya berkurang! 

Lebihkan Makan Sayur-sayuran!

Produk-produk yang berasaskan daging, tenusu, makanan yang di-proses, makanan bergoreng sedikit sebanyak menyumbang kepada perut buncit atau geleber ni. Diet yang sihat dengan melebihkan sayur-sayuran dan pemakanan kita bukan je elok untuk kurangkan masalah perut buncit ni tapi secara keseluruhan membantu dalam mengekalkan kesihatan yang optimum. Buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang, seeds, oats and grains pun turut membantu. Kita patut cuba untuk fokus pada diet nutrien, kalau ikut apa yang Olin baca, 80% of losing weight is diet. Diet makanan yang sihat please!

Pakai Premium Beautiful!

Premium Beautiful ialah alternatif untuk ibu-ibu yang tiada masa untuk buat semua tips yang Olin bagi tadi. Premium Beautiful dapat membantu mengekalkan bentuk badan dan postur yang betul sambil kita nak teruskan dengan tips-tips yang lain tu. So far banyak kelebihan dan testimoni Premium Beautiful yang sudah diperakui oleh ramai wanita! Produk Superbrands ni telah mendapat pengiktirafan dari pelbagai institusi kesihatan antarabangsa yang telah berada di pasaran lebih dari dua dekad lamanya! Banyak lagi info tentang Premium Beautiful, kalau uols nak tahu lebih lanjut, boleh refer di link ni okayy.. Premium Beautiful Korset Pembentukan Badan Terbaik No.1 Malaysia.

So, kalau memang nak lose weight, nak kurangkan perut buncit dan geleber, kena faham dulu tau, memang takkan nampak terus perubahan on the spot. Kalau pakai Premium Beautiful baru boleh nampak immediate difference masa pakai, sebab ada fungsi Instant Shaping. Tapi kalau masa tak pakai Premium Beautiful tu, perut geleber buncit masih ada lah, it will take some time baru hilang geleber tu kannn. Apa-apa pun, nak kurus kempis perut dan langsing memang memerlukan perubahan dalam cara hidup dan pemakanan kita sendiri.

Okay, till next time!

xoxo,

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Olin Safura

Mompreneur. Mentor. Protégé. Student. Business owner at Top Leaders Circle. Pengguna tegar Premium Beautiful Corset. Tinggi? 176 cm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *